Ambulanschef Åke Gustavsson. Foto:Gabriel Stenström/Sveriges Radio Örebro.
Örebro län

När ambulansutryckningarna ökar saknas personal

1:32 min

Allt fler behöver åka ambulans till Universitetssjukhuset i Örebro. Nu måste landstinget skjuta till flera miljoner för att anställa mer personal till ambulanserna.

Precis som många andra vägar in i vården, så märker ambulanserna på USÖ av en allt större efterfrågan på akut vård sedan några år tillbaka.

– Det är alltifrån hjärtan till strokevården. Det är väldigt, väldigt blandat. Det är svårt att se något riktigt mönster, säger USÖ:s ambulanschef Åke Gustafsson.

2009 gjorde ambulanserna vid USÖ ihop med ambulanserna i Byrsta och Askersund 12 629 utryckningar. 2011 var den siffran uppe i 14 186.

– Framför allt är det de prioriterade utryckningarna som har ökat, de vi kallar "prio 1" med blåljus och siren, och "prio 2" där vi åker omedelbart men kanske inte har sirenerna på, berättar ambulanschef Åke Gustafsson.

Samtidigt har ökade kunskaper gjort att allt fler sjukdomstillstånd ska få allt snabbare vård. Det här gör att trycket på att få en ambulans nu riskerar att bli för stort.

– Det är inte alltid det står en bil i garaget och väntar på att få rycka ut, förklarar Åke Gustafsson.

I nästa vecka väntas därför politikerna i landstingsstyrelsen satsa fyra och en halv miljoner kronor extra som ska räcka till 10 tjänster så att ytterligare en av ambulanserna är bemannad även på kvällstid.

Åke Gustafsson tycker att ett tillskott är nödvändigt, inte minst för personalens skull:

– Jag vill påstå att kvällstid och nattetid med allt mer arbete på jourtid så börjar det närma sig gränsen för vad vi kan tycka är bra arbetsmiljö plus god säkerhet, säger Åke Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista