Visionen om alla barns lika rättigheter, antagen av kommunen år 2000.
Efter lång väntan

Ernst har äntligen fått förskoleplats

1:21 min

Sedan november har föräldrarna till snart tvåårige Ernst slitit för att få en förskoleplats, något P4 Örebro tidigare rapporterat om. Nu visar det sig att föräldrarnas kamp lönat sig.

- I går fick vi reda på att vi får en plats till Ernst på Ekeskolan, vilket var precis det vi ville, säger Ernst mamma Hedvig Hjelm.

Hon säger att det är förvånande att det tagit sådan tid och inneburit så mycket slit att få till en förskoleplats, med tanke på spetskompetensen och kunskapen som finns om flerfunktionshinder i Örebro kommun.

- Örebro är ju profilerade för att vara lite av experter på allt från syn- och hörselskador till andra funktionshinder, så det här är lite märkligt, menar hon.

Dock är hon nu mer än glad över den plats de fått.

- Ekeskolan är den enda skolan i av sitt slag i Sverige som är experter på barn med flerfunktionshinder, säger Hedvig Hjelm och tillägger att det nu känns som att de vunnit högsta vinsten.

- Vi har firat med champagne, det känns så skönt att det äntligen är ordnat.

Hon säger också att hon hoppas att hon med den här offentliga kampen hoppas att hon banat väg för fler föräldrar som sitter i liknande situation.

Exakt datum när lille Ernst kan börja sin inskolning på Ekeskolan är ännu inte satt. Än kvarstår lite praktisk planering.

- Men vi hoppas att det kommer ske i mitten eller slutet av augusti och det känns fantastiskt!

Marie Stenquist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista