Björn Sundin, S, JO-anmäler polisen för agerandet på Söderstadion. Foto:Jaber Fawaz/Sveriges Radio Örebro.
Sundin på fotboll

Kommunalråd JO-anmäler polisen

Socialdemokraternas kommunalråd Björn Sundin från Örebro är en av 92 personer som hittills har JO-anmält polisens ingripande i samband med ett läktarbråk under matchen mellan Hammarby och Assyriska förra fredagen.

– Polisen bestämde sig för att gå upp på läktaren med kravallutrustad polis, som ganska urskillningslöst slog med batonger, slog handleder ur led och använde pepparspray mot hela grupper på läktaren. Det är helt olagligt enligt hur polisen får använda pepparspray, säger Björn Sundin.

Det var när knappt 20 minuter återstod av matchen mellan Hammarby och Assyriska som polisen gick upp på läktaren i samband med ett - som Hammarby fotboll själva beskriver det - internt slagsmål.

Ingripandet urartade och bilder från matchen visar hur polisen använde både batonger och pepparspray mot hela publikhavet och flera av åskådarna var tvugna att uppsöka sjukvårdshjälp direkt

Nu anser både Hammarby fotboll och flera i publiken att polisen gjorde flera stora fel vid ingripandet.

En av de närmare 100 personer som JO-anmält är socialdemokraten Björn Sundin från Örebro, som var på plats under matchen.

– Det handlar dels om Stockholmspolisen i allmänhet, som gjorde en taktiskt dålig bedömning, men också mot enskilda poliser, som det finns bildbevis mot att de har använt pepparspray mot oskyldiga människor. Jag har JO-anmält det och anmält till riksåklagaren också för att de ska utreda om polisen har brutit mot sina riktlinjer.

Vad tror du att det här kommer få för konsekvenser?

– Jag hoppas innerligt att JO granskar det här ordenligt, och framför allt att polisen gör en egen granskning och faktiskt ber om ursäkt för det de gjorde i fredags, säger socialdemokratiska kommunalrådet Björn Sundin från Örebro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".