Marie-Louise Forsberg-Fransson, landstingsstyrelsens ordförande. Foto: Sveriges Radio Örebro
Örebro län

Tuffa besparingar väntar landstinget

1:32 min

Örebro läns landsting tvingas till nedskärningar för att klara ekonomin, och det gäller alla verksamheter. Den senaste prognosen pekar på runt 100 miljoner kronor i underskott i år.

Universitetssjukhuset i Örebro står för hälften av underskottet.

– Vi jobbar nu på att använda alla våra resurser så optimalt som möjligt, säger landstingsstyrelsens ordförande Marie-Louise Forsberg- Fransson (S).

Hon tänker på både personal, lokaler och utrustning, och säger att de tre sjukhusen i länen planerar vården ihop.

Örebro läns Landsting måste planera och effektivisera ännu mer för att klara ekonomin. USÖ väntas ha ett underskott på över 50 miljoner kronor i år, och frågan är hur mycket effektivare sjukhuset kan bli och var smärtgränsen går.

Sjukhusdörektören skriver i en rapport att "både chefer och medarbetare signalirerar att läget i vården är pressat och att detta tär på ork och kraft hos personalen".

Jag läser citatet för Marie-Louise Forsberg-Fransson och hennes svar blir:

– Det är oerhört tufft i vården, och det USÖ gör nu är att försöka minska kostnaderna långsiktigt. Vi ser redan resultat, säger hon.

Så hur blir det med personalens pressade läge framöver?

– Det kommer förhoppningsvis inte bli sämre, men det kommer inte bli bättre heller över en tid framåt, för det är väldigt tufft och det tar en stund att komma ner i kostnader, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson, landstingsstyrelsens ordförande i Örebro län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista