Ambulansen kör till vårdcentral, på försök. Foto: Gabriel Stenström/Sveriges Radio Örebro.
Örebro

Resan går till vårdcentralen

1:06 min

Ambulansen i Örebro har på försök börjat köra patienter till vårdcentral istället för till akuten. Allt för att minska väntetiderna för patienterna.

– Det finns allt ifrån diabetespatienter till patienter som har slagit sig lindrigt och patienter som är multisjuka och egentligen inte är akut sjuka men behöver träffa en doktor, berättar ambulanschef Åke Gustafsson på Universitetssjukhuset i Örebro, USÖ.

Trycket på USÖ:s akutmottagning är allt större, och de som inte behöver riktigt akut vård riskerar att få vänta länge där.

Därför började ambulansen förra året att på försök köra patienter till Skebäcks vårdcentral i stället. Från och med i år är alla Örebros vårdcentraler med i försöket som ska utvärderas senare i år.

Än så länge handlar det bara om någon eller några patienter om dagen som körs till en vårdcentral istället, men ambulanschefen Åke Gustafsson tror på en ökning.

– Jag hoppas på en fördubbling. Men det här förutsätter att primärvården kan ta emot patienterna och att vi får fram rätt patienter, säger USÖ:s ambulanschef Åke Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista