Promessas vd Susanne Wiigh Mäsak. Foto: Adam Ihse/Scanpix.
Örebro län

Frystorkning kan bli dyrt

1:53 min

De anhöriga till de avlidna som ligger nedfrysta i väntan på begravningsmetoden frystorkning kan tvingas att få betala räkningen för frysförvaringen.

Begravning med frystorkning, eller promession, lanserades av företaget Promessa för elva år sedan. Metoden är fortfarande inte godkänd och än finns ingen anläggning för att genomföra metoden.

Dock ligger tolv kroppar i Sverige i dag nedfrysta i väntan på promession. En nedfrysning som kostar mellan 30-50 kronor per dygn, beroende på vilken församling som förvarar kroppen. Kostnaden för kropparna har Promessa lovat att betala, vilket inte alltid skett. Och skulle inte Promessa betala, då blir det till syvende och sist dödsboet som blir betalningsskyldig.

Att som anhörig ha en kropp nedfryst i väntan på promession kan bli en dyr historia. I Örebro kostar det 50 kronor per dygn. En kostnad som företaget Promessa lovat att betala. Under årens lopp har det dock gått upp och ned för Promessas ekonomi och Susanne Wiigh Mäsak som är vd för företaget erkänner att det vissa perioder varit knaggligt.

Det har resulterat i att vissa församlingar inte fått betalt för frysförvaringen för de kroppar som ligger och väntar på att begravas med frystorkningsmetoden.

I Örebro län ligger Maud Strannebys pappa i frysförvaring. Så har han gjort i sex år.

Det senaste året har dock inte Promessa betalat räkningen till Hallsbergs församling för förvaringen och nu funderar församlingens kyrkokamrer Jan Thelin på om det är dags att driva ärendet vidare.

Susanne Wiigh Mäsak säger dock att hon alltid, förr eller senare har betalt sina räkningar, men att hon nu överväger att kräva pengar tillbaka för frysförvaringen av de kroppar som ligger i frysförvaring hos olika församlingar i hela Sverige. Anledningen till det är att hon anser att församlingarna tagit ut en alldeles för höga avgift för förvaringen av kropparna.

Ärendet ställdes dock i ny dager i och med den nya begravningslagen som trädde i kraft 1 maj, som innebär att avlidna numera måste begravas senast en månad efter att de dött.

I samma veva beslutade också Skatteverket att de inte längre kommer medge dispens för de kroppar som ligger i frysförvaring i väntan på promession.

Biologisk forskning

Maud Stranneby som är dotter till den man i Örebro län som legat nedfryst i sex år i väntan på promession säger att hon är villig att vänta så länge som krävs. Hon säger att hon, enligt sin pappas önskan, donerat hans kropp till viktig biologisk forskning. Att hon som dödsbo kan komma att bli betalningsskyldig om det visar sig att Promessa inte kan betala räkningen för frysförvaringen har hon inga direkta kommentarer till.

– Jag har inte skrivit något avtal med Promessa, men Susanne Wiigh Mäsak har lovat att ta hand om allt. Och om metoden inte godkänns vet jag att hon kommer överklaga. Det här var min pappas vilja och vi kommer strida för att det ska bli så här, kommenterar hon.

Hon säger också att hon inte kan förstå att Skatteverket jagar livet ur sig för att komma åt de tiotal kroppar som ligger nedfrysta.

– De stör ju ingen och kostar inte skattebetalarna några pengar. Det här handlar om biologisk forskning och det finns ingen som klagar över övrig medicinsk forskning.

Skatteverkets verksamhetsutvecklare Ingegerd Widell ser dock inte på det hela på samma sätt. Hon säger istället att det är tveksamt om det verkligen kommer byggas någon promessionsanläggning.

Staffan Lundstedt vid Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation är lika tveksam han.

– Det de som legat i tio år och genom att marknadsföra den här metoden innan det ens finns en prototypanläggning är ju att lura folk, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista