Demostranter. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix
Örebro

Spionage - ett svårlöst brott

1:28 min

Enligt Säpo har minst ett tjugotal länder spionerat på - eller utövat påtryckningar mot - oppositionella i Sverige.

För ett par veckor sedan häktades en örebroare från Afrika misstänkt för att ha spionerat för främmande makts räkning.

Den man som sitter häktad i Örebro har hela tiden nekat till brott det säger hans advokat Magnus Arntell som annars är sparsmakad med uppgifter till media. Utredningen pågår och innan åtal är väckt vill han inte kommentera händelsen.

Det var i mitten av maj som mannen greps i Örebro, misstänkt för att ha utfört underrättelseverksamhet för en främmande makt, en kartläggning som enligt åklagaren ska ha pågått mellan den 1 juni 2010 och fram till den 1 maj förra året.

Den misstänkte mannen är burundisk medborgare, och i samband med häktningen sa det östafrikanska landets ambassad i Berlin att man inte kände till historien.

Personer som grips och ställs inför rätta misstänkta för spionage är allts få och mörkertalen dessto större. Det gör att tusentals personer i Sverige tvingas leva med rädsla för repressalier från sina forna hemländer.

Wilhelm Unge chefsanalytiker för kontraspionaget på Säpo berättar hur de jobbar med spionage.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista