Lilian Forsgren, OK Tisaren, blir reserv under VM. Arkivbild:Valdemar Andersson/SR Örebro
orientering

Lilian till VM

OK Tisarens Lilian Forsgren har tagits ut som reserv på plats till VM i orientering. Sex damer och åtta herrar har tagits ut till VM i Schweiz i juli.

Pressmeddelande från orienteringsförbundet:

Förbundskaptenerna Anneli Östberg och Håkan Carlsson har tagit ut den trupp som ska representera Sverige vid VM i orientering i Schweiz i juli. Sex damer och åtta herrar ingår i truppen och dessa 14 löpare är även uttagna till världscuptävlingarna i Schweiz den 23-24 juni.

Sverige har världens bästa damlandslag med regerande världsmästare på samtliga distanser. Två av dem, Helena Jansson och Annika Billstam, finns med i Sveriges VM-trupp och har stora förhoppningar om att konkurrera om medaljerna på årets VM. Både Helena Jansson och Annika Billstam springer samtliga distanser; lång, medel och sprint.


På EM i Dalarna i maj imponerade svenskarna på sprinten och samtliga tre EM-sprintmedaljörer; Jonas Leandersson, Jerker Lysell och Lena Eliasson finns med i VM-truppen, där Jonas Leandersson är en av sex VM-debutanter.

– Jonas visade på EM att han är en av världens bästa sprintorienterare och det är klart att han ska springa VM, säger Håkan Carlsson.
Glädjande är även att Peter Öberg, som tog silver på medeldistansen på VM i fjol, är tillbaka efter de hälseneproblem som han har dragits med under våren. Peter Öberg visade i helgens Silva League att han i allra högsta grad är att räkna med på VM.

– Att han är så pass bra redan nu är verkligen positivt. Med ytterligare en och halv månads bra träning inför VM kommer han att bli livsfarlig på medeldistansen, säger förbundskapten Håkan Carlsson.

Efter världscuptävlingarna i Schweiz i midsommarhelgen, som även kallas för-VM, åker det svenska laget direkt på en veckas precamp i Schweiz. Därefter återstår en vecka då löparna har individuella upplägg, en del stannar kvar och laddar i Schweiz medan andra laddar på hemmaplan innan VM drar igång med sprint den 14 juli.

VM-truppen:

Damer:

Helena Jansson – Sprint, Medel, Lång

Annika Billstam – Sprint, medel, Lång

Lena Eliasson – Sprint, Lång

Lina Strand – Medel, Lång

Tove Alexandersson – Medel

Lilian Forsgren – Reserv på plats

Herrar:

Anders Holmberg – Sprint, Lång

Gustav Bergman – Medel, Lång

Peter Öberg – Medel

Johan Runesson – Medel

Jerker Lysell – Sprint

Jonas Leandersson – Sprint

Fredrik Johansson – Lång/Reserv

Erik Rost – Lång/Reserv

Stafettlaget tas ut efter långdistansfinalen.

VM 2012 Lausanne, Schweiz

14 juli Sprint kval + final

15 juli Lång kval

16 juli Medel kval

17 juli Medel final

18 juli vilodag

19 juli Lång final

20 juli vilodag

21 juli Stafett

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".