Språkstödjarna Peter Stoor och Åsa Ingberg. Foto: Jaber Fawaz/Sveriges Radio Örebro.
Örebro

"De begränsar barnens möjligheter"

1:40 min

Politikerna i Örebro gör det svårt för barnen på landsbygden att utveckla sitt läsande. Det hävdar språkstödjarna i Örebro kommun, som nu slår larm.

– Man kan säga att det inte finns en rättvisa, därför att elever som går i skolor utanför staden har svårt att ta sig till kommunala bibliotek. Och de har inte heller möjlighet att få de böckerna på sitt skolbibliotek eftersom det är väldigt begränsade mängder med böcker och oftast ingen service kring det här, säger Åsa Ingberg, språkstödjare och lärare på Wallerska skolan.

Språkstödjarna tar del av forskning och inspirerar andra pedagoger på olika F-6 skolor i Örebro kommun. Men de senaste årens nedskärningar på de lokala biblioteken, särskilt på landsbygden har nu lett till att de fått nog.

Vissa av kommunens 44 grundskolor har kraftigt reducerade öppettider och andra saknar bibliotek helt, men kan till exempel som i Ervalla skolans fall ha ett rum med böcker. Dessutom så kunde låg och mellanstadie elever utnyttja bokbussen som förr åkte ut till landsbygden med böcker men inte ens den möjligheten finns kvar.

Därför har en tydlig skrivelse skickats till ansvariga tjänstemän och politiker i hopp om en förändring säger Peter Stoor specialpedagog och språkstödjare i Örebro kommun.

– Den nya skollagen säger ju att alla elever ska ha tillträde till ett bibliotek, så det här är en väldigt viktig utmaning för Örebro kommun. Men idag är resurserna så knappa att det är ett förfall när det gäller skolbibliotek, säger Peter Stoor.

Men att läget ser ut som det gör är knappast en nyhet för de ansvarig.

– Det här har vi känt till ända sen vi gjorde vår inventering nu på hösten. Så det är ett ärende som kommunstyrelsen tar hand om och tittar på hur man ska lösa så att man får en fungerande skolbiblioteks- verksamhet på alla skolor. Men det blir till nästa läsår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista