1 av 4
Ikea i Marieberg. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
2 av 4
Här, norr om Mariebergs köpcentrum ska det nya Ikea Örebro byggas.
3 av 4
Lena Baastad (S), Lennart Bondeson (KD) och Mats Helgesson, Örebro kommun. Foto: Jaber Favaz.
4 av 4
Lena Baastad (S), Lennart Bondeson (KD) och Mats Helgesson, Örebro kommun höll presskonferens om nya varuhuset. Foto: Jaber Favaz
Örebro

Ikea flyttar närmare Örebro

1:32 min

Möbeljätten Ikea ska bygga nytt varuhus i Örebro, med ett helt nytt koncept. Det nya varuhuset ska ligga norr om Marieberg, närmare Örebro strax efter byggvaruhuset Bauhaus.

Bara en del av den mark som Ikea ska köpa av Örebro kommun kommer att användas för att bygga det egna nya varuhuset. Resten av marken kommer Ikea att via ett dotterbolag Ikano Retail Centres utveckla och få andra butiker att etablera sig runt det nya varuhuset.

Totalt rör det sig alltså om en yta av 175.000 m2 som Ikea köper av Örebro kommun för ca 120 miljoner kronor.

Jan Kristensson, vd för Ikano Retail Centres säger att bolagets uppgift nu blir att skapa en handelsplats med butiker som kan komplettera det egna Ikea-varuhuset i Örebro.

Idag hölls en presskonferens där Örebro kommun presenterade planerna och platsen där Ikea ska etablera det nya varuhuset. Medverkande i presskonferensen var kommunalrådet Lennart Bondeson (KD) med ansvar för näringslivsfrågor, Lena Baastad (S) som är kommunstyrelsens ordförande samt kommunens etableringsansvarige Mats Helgesson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista