Anders Åhrlin. Foto: Åsa Björnerbäck/Sveriges Radio.
ÖREBRO

Anders Åhrlin föreslås bli ny M-ledare

2:29 min

Moderaternas valberedning föreslår att Anders Åhrlin, i dag poliskommissarie, blir ny gruppledare för partiet i Örebros kommun. Den 14 juni ska det nya kommunalrådet väljas.

Den tidigare gruppledaren och kommunalrådet Kent Persson i Örebro utsågs nyligen till ny partisekreterare för Moderaterna i Sverige. Sedan dess har en av de två kommunalrådsposter som Moderaterna har i Örebro stått tom.

Anders Åhrlin kommer att begära tjänstledigt från sitt arbete som poliskommissarie om han blir vald som gruppledare den 14 juni. Han är i dag ledamot för Vuxen- och arbetsmarknadsnämnden och var gruppledare för Moderaterna i Vansbro 1997-2001.

Varför tror du att du har blivit nominerad?

– Jag tror att trygghet- och välfärdsfrågor har varit en orsak, jag tror att jag ska kunna biträda att leda Moderaterna här i Örebro.

Är trygghet och välfärd dina viktigaste politiska frågor, eller är något annat extra viktigt?

– Trygghet och välfärd är absolut viktigast och det kommer det också att vara för Moderaterna.

Har Moderaterna varit dåliga på de frågorna tidigare?

– Nej, det tycker jag inte. Det handlar om att vi ska fördjupa förnyelsearbetet, vi ska bli ännu bättre.

Hur tror du att din bakgrund som poliskommissarie kan hjälpa dig i ditt politiska uppdrag?

– Jag har en erfarenhet av att möta människor i väldigt svåra situationer i min yrkeskarriär. Jag har utvecklat en viss förståelse och känsla för de här tryghhetsfrågorna, ochd et tror jag att jag ska kunna bidra mycket med i mitt uppdrag som jag kanske får.

Vad kommer man som väljare märka störst skillnad på hos Moderaterna i Örebro, om du blir vald som gruppledare?

– Jag tror det blir ett större fokus på trygghet- och välfärdsfrågorna. Jag kommer att vara väldigt tydlig på den punkten tillsammans med Moderaterna här, vi ska bli mycket bättre på detta.

Det är ju Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Centerparitet som styr i Örebro, varför tror du att Moderaterna inte vunnit mer terräng i kommunen?

– Det är en fråga som jag inte vill spekulera allt för mycket i nu, jag har nyss blivit meddelad från valberedningen om att de föreslagit mig, men jag ska definitivt ta funderingar kring allt vad gäller sådant här framöver, säger Anders Åhrlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista