Tjuvfiske (Arkivbild) Foto:Scanpix.
Örebro

Problem med tjuvfiske i Kilsbergen

1:22 min

Det är stora problem med tjuvfiske i Södra Ånnabosjöm. Bara den gångna helgen togs flera personer för olovligt fiske. Enligt Johan Larson, VD för Storstenshöjden och ansvarig för fisket finns flera orsaker till att det klassas som tjuvfiske.

– Det har varit allt ifrån att de inte har fiskekort, att de fiskar med får många spön till att de tar för mycket fisk, säger Johan Larsson.

Vill man fiska i Södra Ånnabosjön får man bara använda sig av ett spö, inte ta upp flera än tre laxartade fiskar, inte lägga tillbaka en laxartad fisk som man redan fångat och så måste man naturligtvis ha ett giltigt fiskekort.

För att förhindra att fiskarna bryter mot reglerna finns tillsynsmän om gör stickprover bland fiskarna då och då. Men eftersom problemet kvarstår har Johan Larson nu valt att gå hårdare åt tjuvfiskarna.

– Ja vi kommer att öka tillsynen en del. Eftersom det här är en sjö som både är lättillgänglig och har mycket fisk så kommer ju många hit, då är det viktigt att vi hjälper till att lära dem vad det är som gäller säger Johan Larsson.

Mats Nylén som är kommunikationschef på polisen i Örebro säger att tjuvfiske är något som alltid funnits så länge han kommer ihåg och att man från polisens sida inte jobbar speciellt hårt för att förebygga det.

– Vi får ju kanske reda på via tillsynsmännen att det pågår tjuvfiske. Men vi gör bara ett ingripande om vi har möjlighet, det vill säga om det finns lediga resurser för stunden.

Hur mycket kostar ett fiskekort?

– 140 kronor, svarar Johan Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista