1 av 2
Tomten som Ikea huserar på idag kan bli aktuell för lager när möbeljätten flyttar. Foto: Gabriel Stenström/Sveriges Radio Örebro.
2 av 2
Fastighetsägaren Lars Göran Söderberg. Foto: Gabriel Stenström/Sveriges Radio Örebro.
Marieberg

Ikea-tomt kan bli lager

1:55 min

Efter beskedet att Ikea ska flytta i Örebro ska nu kommunen gå in och försöka utveckla de södra delarna av Mariebergsområdet ihop med fastighetsägarna där.

En idé som diskuteras är att den nuvarande Ikea-tomten får användas till lager istället för handel.

Lars Göran Söderberg som äger fastigheter nära Ikea:s nuvarande placering säger att flytten förstås är en nackdel för honom, men han har ändå förståelse för den.

– Med de expansionsplaner som Ikea har kräver det större markytor. Då är det bara den ytan kvar som är norr om Bauhaus.

Redan innan beskedet från Ikea levde södra Marieberg i skuggan av den uppfräschade gallerian och flera stora etableringar som redan gjorts norrut. I söder finns en hel del tomma lokaler, bland

annat en som Lars Göran Söderberg byggde för några år sedan och ännu inte har fått uthyrd alls.

Lars Göran Söderberg säger att den osäkerhet som har funnits kring var Ikea ska vara har bromsat utvecklingen av området. Därför är han nu glad över att det nu finns ett besked, och att Ikea blir kvar i Marieberg och inte gör som i Västerås där varuhuset nyligen bytte läge helt.,

Det kommunala bolaget Örebroporten väntas inom kort få i uppdrag att utveckla södra Marieberg; kanske i form av ett bolag ihop med någon eller några andra fastighetsägare. En idé som redan har börjat diskuteras är att tomten där Ikea är i dag får en ändrad inriktning och blir någon sorts lager istället, berättar kommunalrådet Lennart Bondeson, kristdemokrat.

– Det som talar för det är att Örebro är ett logistikcentrum och att många logistikföretag vänder sig till Örebro, säger Lennart Bondeson.

Lars Göran Söderberg tror att det skulle gå att kombinera logistik och handel i området:

– Det handlar bara om att vi får kommunen med oss om att få skyltar ute vid motorvägen och framför allt en ny infart söder om Marieberg, säger han.

Men några beslut om att bygga en ny avfart för dom södra delarna finns inte, och kommunalrådet Lennart Bondeson säger att han inte vill lova något innan samtalen med fastighetsägarna har börjat.

Men ett önskemål annat önskemål från Lars Göran Söderberg om att se över vägnätet i området nappar han ändå på direkt:

– Det är ju ganska rörigt där i dag, säger Lennart Bondeson, kristdemokratiskt kommunalråd i Örebro med ansvar för näringslivsfrågor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista