Får betala till sina ägare

Rekordböter för fel vid byggstart

Kommunägda Örebroporten får betala 2,2 miljoner i böter till Örebro kommun för att man inte hade alla papper klara när man byggde om en kontorsfastighet på Pappersbruksallén, det har byggnadsnämnden beslutat på torsdagen.

Örebroporten startade ombyggnaden utan att ha fått så kallat startbesked, vilket krävs enligt nya Plan- och bygglagen. Att det blir en så stor summa beror på att det handlar om stora lokaler.

-Vi kan inte strunta i lagen och vi bestämmer inte beloppets storlek själva, säger Martin Willén tf Stadsbyggnadschef Örebro kommun i ett pressmeddelande.

Plan- och bygglagen ändrades förra året och kräver att en byggherre begär tillstånd innan ombyggen sätts igång. Det är för att kommunne ska kunna se att alla krav på ventilation och annat är uppfyllda.

Det här uppmärksammade inte Örebroporten och får nu de högsta böterna som går att få i ett sådant här fall. Beloppet regleras i lagen och det kan inte kommunen påverka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista