Luis Fernandez är verksamhetschef för akutvården på Lindesbergs lasarettet. Foto: Gabriel Stenström/Sveriges Radio Örebro.

Ambulans kunde inte skicka EKG

2:07 min

En ambulans på väg till Lindesbergs lasarett kunde nyligen inte skicka över något EKG till sjukhuset. Tillbudet ska nu diskuteras bland all inblandad personal, men först efter att P4 Örebro börjat ställa frågor om det.

Det stack i vänsterarmen och högg till i bröstet, på Gösta den här majnatten. Så han ringde 112, och bad om en ambulans. Men när personalen började undersöka honom på vägen till sjukhuset förstod han att det inte gick att skicka över något EKG till sjukhuset, trots att personalen försökte två gånger.

"En skräckupplevelse" säger Gösta när han berättar för P4 Örebro om sin ambulansresa.

Men när vi börjar kontrollera han berättelse finns inga rapporter om några tekniska problem den här natten. Först efter en särskild genomgång av utrustningen i ambulansen visar det sig att personalen försökte både 3.48 och 3.59 men inte lyckades få iväg något EKG.

Luis Fernandez som är verksamhetschef för akutvården på lasarettet betonar att tekniska lösningar som att kunna skicka EKG från en ambulans bara är ett hjälpmedel för vården. Eftersom överföringen sker med hjälp av mobilnätet och det inte alltid går att lita på, framför allt i glesbygden, så kan inte vården stå och falla med den.

Hur avgörande är möjligheten att kunna skicka EKG?

– Det viktigaste är den indiviuella bedömningen av personalen i ambulansen, säger Luis Fernandez.

När Gösta väl kom till fram till Lindesbergs lasarett den här majnatten visade det sig att det inte alls var något fel på hans hjärta. Men hans resa får nu ändå ledningen för akutvården i Lindesberg att agera. Dels ska man undersöka hur vanligt det är att det inte går att skicka EKG från en ambulans, dels ska händelsen diskuteras med hela personalgruppen.

– Vi uppmuntrar personalen att de ska anmäla så kallade avvikelser. Allt som inte sker som det är planerat ska man försöka hitta förklaringar till och förbereda för nästa gång, säger Luis Fernandez, verksamhetschef på Lindesbergs lasarett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista