Gösta Svensson, chef för kriminalunderrättelseroteln i länet. Foto: Eva Åkesson/Sveriges Radio Örebro
Örebro län

Punktmarkering på yrkeskriminella

1:37 min

För ett halvår sedan drog en nationell satsning igång där polismyndigheterna i landet fick i uppdrag av regeringen att lista de mest yrkeskriminella under två år ska punktmarkeras. I Örebro resulterade det i en lista på femtio namn, där 22 nu har gripits.

- Vi har redan fått byta ut en del namn på den här listan som får sitta längre straff nu, säger Gösta Svensson, chef för kriminalunderrättelseroteln i länet.

Enligt Gösta Svensson beror en stor del av de här brotten på att finansiera drogmissbruk och därför samarbetar polisen både med socialtjänst och Beroendecentrum.

- Kan man få dem att upphöra med sitt missbruk så kanske också brottsligheten upphör.

Även om det ännu är svårt att säga huruvida punktmarkeringarna lett till minskad brottslighet, ser det under maj månad ljust ut i statistiken.

- Normalt sett brukar det öka så här års men det har det inte gjort nu, kan jag säga, utan tvärtom ligger vi under prognos för maj månad.

Rikskriminalen vill kunna hänga ut efterlysta yrkeskriminella med namn och bild, vad tycker du om det?

- Det har jag inte hört än, så jag har egentligen ingen uppfattning om den saken. När vi har dem efterlysta vore det bra om man kan få ut den informationen om man vill ha tag i någon verkligen. Några av de vi haft med i statistiken har lyckats hålla sig undan ett tag men nu tror jag att vi har koll på hela gänget.

Reporter: Eva Åkesson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista