Det finns ingen anledning för varken facket eller personalen att oroa sig för personalbrist på USÖ i sommar enligt personalchefen. Foto:Scanpix.
Personalbrist på USÖ i sommar

Obefogad oro

1:16 min

Åsa Thor Gustavsson, som är personalchef på Universitetssjukhuset i Örebro menar att oron från Vårdförbundet inte är helt befogad. Hon säger att de varit ute i mycket god tid med att rekrytera.

– Visserligen saknas mellan sex och sju personer av totalt 120, men det är ganska liten andel, menar hon och hänvisar till att det i år gått ut färre utbildade sjuksköterskor från utbildningarna som de kunnat rekrytera.

Att det skulle bli brist på barnmorskor motsätter hon sig också.

– Det är inte något jag fått indikationer om, säger hon.

För att lösa sjuksköterskebristen som P4 Örebro i morse rapporterade om, säger Åsa Thor Gustavsson att de kan tvingas att beordra befintlig personal till övertid.

– Vi måste ju säkerställa vården för våra patienter och enligt vårt avtal har arbetsgivaren rätt att beordra övertid.

Dock är det något som de i möjligaste mån kommer att försöka undvika. Istället hoppas de på att kunna lösa problemen på andra sätt som att exempelvis dra ned vårdplatser där det går att göra och se till att avdelningar samarbetar i så stor utsträckning som möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista