Thorleif Orrvik har svårt kontakta sin son via mobiltelefonen. Foto: Jaber Fawaz/SR Örebro.
Suddiga tecken

Mobilstörningar problem för döva

Flera personer som talar teckenspråk i Örebro, har under den senaste månaden haft problem att kommunicera via videosamtal i telefonen.

Anledningen är starka störningar menar de.

– Ja jag kan inte kontakta min son, det är helt omöjligt att ringa videosamtal. Och så har det varit i en hel månad, säger Thorleif Orrvik som är en av de drabbade.

Ett videosamtal innebär att du via inbyggda kameror i telefonen ser personen du ringer till, om personen på andra sidan luren också har en modern telefon som erbjuder den tjänsten.

Sådana telefoner är väldigt populära bland döva, hörselskadade och deras anhöriga, eftersom de då kan teckna till varandra.

Men under den senaste månaden har flera personer i Örebro med tre som mobiloperatör haft problem med videosamtal. Enligt berörda är anledningen starka störningar så att man knappt ser personen man ringer till.

– Jag har både en dotter och en svärson som är döva som jag skulle vilja prata med, men det går inte. Så det är klart att man blir orolig och tycker att det är jobbigt, säger Marianne Hesselius.

Men trots det kände Marianne Hesselius inte att hon fick den hjälp hon behövde när hon vände sig tillbaka till försäljaren.

– De bara stod där med armarna i kors och sa att de inte vet något om problemet, säger Marianne Hesselius.

På mobiloperatören Tre säger man att det inte ska gå till så, men att man inte känner till att det skulle vara ett problem med videosamtal i Örebro. Man uppmanar kunder att höra av sig så de kan se över och åtgärda eventuella problem.

– Jag beklagar att de inte har blivit bemötta på bästa tänkbara sätt i butikerna, men jag rekommenderar alla som har problem att vända sig till kundservice istället, säger Erik Hörnfeldt presschef hos mobiloperatören Tre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista