Åse Friberg som är tillförordnad enhetschef för gatu- och parkförvaltningen. Foto: Marie Stenquist/Sveriges Radio Örebro
Örebro

Lönegräl på gatu- och parkförvaltningen

1:40 min

Örebro kommun har anställt tio säsongsarbetare till gatu- och parkförvaltningen. Av dessa tio är det många som går in på lika, eller högre löner än de fast anställda, vilket skapar upprorisk stämning.

Kommunals ombund Claes Hellsing säger att stämningen är så dålig att det kan bli tal om handgemäng.

Bland de fast anställda är bitterheten stor, efter att de blivit varse att flertalet av de nyanställda säsongsarbetarna nu går in på lika eller i vissa fall flera tusen högre lön än de själva.

– Jag har arbetat i över 30 år och har inte en lön över 23 000 kronor, vilket förresten ingen av oss har, det och då blev ändå endel anställda på 70-talet, säger två anställda som utgår från Sörbyängen.

Tillförordnad enhetschef för gatu- och parkförvaltningen, Åse Friberg, menar dock att man måste se till helheten. Hon hävdar att de inom kommunen nu håller på med en kompetenshöjning och att de vid den senaste rekryteringen ställde betydligt högre krav på de sökande än de tidigare gjort.

– Många har flera år års erfarenhet och även utbildning.

Hon säger att de som nyanställts för den här säsongen går efter 2012-års lönesättning och att de ordinarie ännu inte genomgått någon lönerevision. Att den här typen av löneglidning kan komma att gynna de fast anställda tror hon absolut.

Oavsett vad som sägs från arbetsgivarsidans håll är stämningen allt annat än god bland gatu- och parkarbetarna.

– Det är klart det känns bittert och surt, säger Tiimo Hautamäki.

Han är själv säsongsanställd sedan sex år tillbaka. Men en så bra lön som de som anställts i år fått, har han inte.

– Nej, det är bara de här nya som lyckats förhandla till sig en bra lön.

Lisa Nymark, även hon gatu- och parkarbetare sedan många år säger att det känns konstigt, om det stämmer att de nya säsongarna får högre lön än de fast anställda.

Reporter: Marie Stenquist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista