Foto: Trons/Scanpix.
Lekeberg

Folkomröstning om vindkraft ställs in

1:57 min

Efter mycket debatt väntas kommunfullmäktige i Lekeberg i nästa vecka rösta för en omdiskuterad vindkraftpark i Kilsbergen. Den unika folkomröstning som var på väg att hållas i frågan, ser nu ut att ställas in.

– Det här är inget lätt beslut, säger Charlotta Englund som är centerpartiets kommunalråd i Lekeberg:

I stället för att ordna Sveriges första folkomröstning om vindkraft på land drar nu den styrande alliansen i Lekeberg tillbaka sina planer på en folkomröstning om de 20 vindkraftverk som företaget Stena vill bygga några kilometer norr om Mullhyttan utanför Fjugesta i västernärke.

– En folkomröstning är alltid rådgivande och det kan vara svårt som politiker att få en tydlig vägledning, förklarar Charlotta Englund.

En del av förklaringen till omsvängningen är ett besök i kommunen tidigare i år av regeringens samordnare i vindkraftfrågan, berättar Charlotta Englund.

– Han fick igång ett samtal mellan människor och mellan Stena och oss som vi inte hade lyckats med. Det var väldigt positivt, säger Charlotta Englund.

Men det finns minst en förklaring till. Nyligen bytte Miljöpartiet i Lekeberg helt åsikt i vindkraftfrågan från mot till för. Det gav alliansen majoritet över socialdemokraterna som hela tiden velat stoppa vindkraftparken i Kilsbergen.

På fullmäktigemötet i nästa vecka kommer politikerna i Lekeberg också klubba en plan för var det inte ska få byggas vindkraftverk i kommunen. Tidigare var tanken att det skulle behöva vara 400 meter till närmaste hus, nu väntas beslutet bli 750 meter istället, berättar Charlotta Englund.

– Det här är ett sätt att lyssna in de åsikter som kommit in, säger Charlotta Englund.

Tror du att du har kommuninvånarna med dig i de här besluten om vindkraft?

– Naturligtvis hoppas vi att vi har stöd i våra beslut.

Tror du att det här mötet blir slutpunkten på vindkraftdebatten i Lekeberg?

– Det får väl framtiden utvisa, säger Charlotta Englund, centerpartiets kommunalråd i Lekeberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista