Lena Beime, S, som har ansvaret för att leda arbetet mot barnfattigdom i Örebro. Foto:Jaber Fawaz/Sveriges Radio Örebro.
Örebro

Inget konkret arbete mot barnfattigdom

1:49 min

Inget har ännu gjorts för att halvera barnfattigdomen i Örebro. Arbetet med att halvera barnfattigdomen i Örebro fram till år 2020 har ännu inte kommit igång ordentligt.

I P4 Örebros tidigare rapportering har vi berättat att barnfattigdomen i Örebro är relativ hög i jämförelse med andra kommuner, och trots att Örebro kommun i februari beslutade att bekämpa barnfattigdomen så är man fortfarande bara i planeringsstadiet.

– Vi har försökt att samla det senaste inom forskning, för att kunna få de rätta verktygen som hjälper oss att uppnå förändringar på långsikt. Det här är ett långsiktigt arbete, säger Lena Beimé, Socialdemokrat med ansvar att leda arbetet.

För fyra månader sen satte Örebro kommun målet att halvera barnfattigdomen fram till 2020, där man beräknar att 5000 barn lever i hem med stora ekonomiska svårigheter. Men förutom de seminarium kommunen haft, så har inget konkret gjorts för att nå målet än så länge. och det verkar inte heller som om något kommer att göras i år.

– Nu efter att vi haft de här seminarieserierna så kommer det att skickas ut en förstudie, en handlingsplan till förvaltningarna. Så till hösten räknar jag med att vi kommer att ha konkreta förslag. Och i budgeten för 2013 så kommer fokusen att hamna på jobben och på barnen, säger Lena Beime.

när kommuner brister så måste andra krafter växa och fylla tomrummet hos de barn som mest behöver det.

Ett exempel är majblommefonden i Örebro, som aldrig tidigare haft så många ansökningar tidigare. Ingegerd Cederlind är ordförande för majblommeföreningen i Örebro.

– Det är sorgligt att det ska behöva vara så här, att så många är i behov av hjälp för sina barn. Men det är fakta vi ställs inför, säger Ingegerd Cederlind.

Det är föräldrar som har det tufft ekonomiskt och inte kan erbjuda barnen det lilla extra som annars är självklart i andra hem som vänder sig till majblommefonden. Hittills i år har över 100 ansökningar hamnat på deras bord och ett annat tecken på att många barnfamiljer har det allt tuffare, är att det som föräldrar nuförtiden ansöker om egentligen inte borde hamna på majblommefondes bord.

– Nej, det tycker vi inte, vi vill vara den där guldkanten i tillvaron, och inte ta emot så många ansökningar om det här med cycklar och kläder till barnen egentligen. Dessutom tycker vi att glasögon borde vara grattis för alla barn, säger Ingegerd Cederlind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista