Foto:Valdemar Andersson/SR Örebro.
Örebro län

Rapport om mjältbrand

Förra sommarens mjältbrandsutbrott vid Kvismare Kanal i Östernärke berodde troligen på grävarbeten vid en mjältbrandgrav. Det slår Länsstyrelsen fast i en ny rapport.

Ett 20-tal kor dog i mjältbrand förra sommaren. De betade intill Kvismare Kanal och fick den allvarliga infektionssjukdomen mjältbrand.

De flesta betade på den sida där ett grävarbete pågick, och nu slår Länsstyrelsen fast att det var grävarbetet som orsakade sjukdomsutbrottet, för de grävde i en gammal mjältbrandsgrav.

En ko som betade på andra sidan om kanalen blev också sjuk, och frågan dök upp om det kunde vara vattnet och vad som i så fall skulle hända vid en översvämning.

Men Kvismare Kanal har svämmats över flera gånger utan att smittan har dykt upp, skriver Länsstyrelsen i sin rapport. Att kon på andra sidan kanalen insjuknade berodde tvärtom på att vattnet var lågt vid tillfället. Då blev det en hög koncentreration av smittade sporer i vattnet från mjältbrandsgraven i vattnet, och kon som drack av vattnet blev sjuk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista