Curt-Eric Hermansson, Nitro Noras bandyförbund, som driver den unika pulkabacken.Foto:Jaber Fawaz/Sveriges Radio Örebro.
Nora

Succébacken behöver mer pengar

"Det är en succéhistoria"
1:42 min

Under tre säsonger har den unika konstgjorda pulkabacken i Nora varit igång. Men intresset har inte svalnat det minsta säger Curt-Eric Hermansson mannen bakom satsningen och ordförande i Nitro-Nora bandysällskap.

Den konstgjorda pulkabacken i Nora är 100 meter lång, den är konstruerad för att kunna användas både när det finns och inte finns snö, och det görs genom ett inbyggt kylsystem som kyler ner slingor längst hela banan..

Backen ses som en succé och lockar till sig besökare från olika delar av landet. I år uppskattar Nitro-Nora bandysällskap föreningen som bedriver anläggningen att över 1000 personer utnyttjat backen som trots en snöfattig vinter var öppen till mitten av mars.

Men för att kunna hålla den öppen längre så krävs en del resurser som föreningen i dagsläget saknar.

– Ja det är ju en kostnadsfråga, det är ju energidriften, säger Curt-Eric Hermansson.

Hur stort stöd får ni av Nora kommun då?

– Vi får ett bidrag på 15 000 kronor årligen, visst är det ett litet stöd men inte i den omfattning vi önskar oss, säger Curt-Eric Hermansson.

Bara för att få det att gå runt skulle föreningen egentligen behöva ett bidrag på 50 000 kronoristället för de femton de får idag. Men är kommunen redo att satsa på den unika attraktionen.

– Om det är möjligt att köra pulkabacken längre så måste vi naturligtvis hjälpa de, trots en ansträngd ekonomi. För man ska veta att detta är världens första konstfrysta pulkabacke, och den utnyttjas av skolorna till max. Den är enormt attraktiv för Nora, säger Enar Moberg blivande ordförande i kultur och fritids nämnden i Nora kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".