Bo Andersson, enhetschef på Jobb direkt i Örebro kommun. Foto:Jaber Fawaz/Sveriges Radio Örebro.
Örebro

Smidigt att ordna sommarjobb

1:35 min

I år har Örebro kommuns arbete kring feriepraktikplatser åt ungdomar gått ovanligt smidigt. Den bidragande faktorn är föregående års slit berättar Bo Andersson, enhetschef på Jobb Direkt.

– Det har gått väldigt bra måste jag säga, problemet under de två sista åren har varit att vi övergått från att ge få till väldigt många sommarjobb åt ungdomar. Men nu när vi har ett system för det, så är det avsevärt enklare i år, säger Bo Andersson.

Förra året storsatsade Örebro kommun på sommarjobb och erbjöd 2500 ungdomar en feriepraktikplats.

Däremot krympte man kostymen ordentligt i år, till endast 1500 platser. Men visionen var ändå att man i slutändan skulle uppnå förra årets siffra med lite hjälp av näringslivet.

– Tillsammans med tre stora organisationer här i stan, har vi försökt få till ett samarbete med näringslivet. det vi egentligen gjort är att vi bett de också tar ett ansvar och anställer feriepraktikanter i sommar, säger Bo Andersson.

Men trots kommunens uppmaningen lyckades man bara skrapa ihop cirka 20 platser den vägen.

Så det blev inte precis som man hade önskat sig, och det tillsammans med att kommunen upptäckte att budgeten gav ett utrymme, så satsade man på att utöka sommarjobben till 1900 platser totalt.

Idag är nästan alla platser tillsatta förutom de 50 platser där ungdomar hittat ett eget sommarjobb och därför tackat nej till kommunens erbjudande, men även de platserna kommer snart att gå åt säger man på kommunen.

Och trots att det gick så trögt i år med att få med näringslivet på tåget, så är de på Örebro kommun optimistiska inför framtiden.

– 20 platser är en bra början, och fortsätter det så här, så har vi med lite tur ganska många platser om några år, säger Bo Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista