Anders Hagström (KD) ordförande i vuxenutbildning och arbetsmarknadsnämnden. Foto: Jaber Fawaz/Sveriges Radio Örebro
Örebro

Företagen är svårflörtade

"Det kan kännas som en liten besvikelse"
1:32 min

Örebro kommun vill att företagen tar en del av ansvaret, och anställer sommarjobbare. Men hittills har det inte gått så bra. Kristdemokraten Anders Hagström är inte helt nöjd över läget.

Vi har försökt att möjliggöra det genom att förenkla för företagen så gott det går berättar Anders Hagström Kristdemokrat och ordförande i vuxenutbildning och arbetsmarknads nämnden.

– Vi har gjort det genom att underlätta administrationen, byråkratin och även genom att vi fortfarande står som arbetsgivare, men att de betalar ungdomarna en lön.

Som vi tidigare har berättat hade Örebro kommun förhoppningar om att näringslivet skulle kliva in, och ge ett stort antal ungdomar ett sommarjobb i år. Man kallade företagen till ett möte och förenklade reglerna kring anställningsformerna. Men trots att kommunen fick bra gensvar så blev resultatet i slutändan blygsamt.

– Ja, vi fick en väldigt positiv respons från början av företagen, men utfallet har inte blivit vad vi riktigt förväntade oss, och det kan kännas som en liten besvikelse. Men det är första gången som vi försöker med det här, och vi tror att det blir bättre till nästa år, säger Anders Hagström.

Det blev 20 platser totalt via företagen i år, men kommunen hoppas som sagt ändå kunna finslipa den siffran till nästa år. Förutom att Anders Hagström är ordförande i vuxenutbildning och arbetsmarknads nämnden, så är han även egenföretagare. Och för att dra sitt strå till stacken så har han valt att ge tre ungdomar sommarjobb i år.

– Ja vi tror att det här är en god idé där det framförallt handlar det om att knyta kontakter. Dels från företagens sida knyta kontakt med framtida arbetstagare, men också för ungdomarna naturligtvis att få en första kontakt med arbetslivet, säger Anders Hagström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".