Mats Hellgren, M i Kumla. Foto:Kumla kommun
Kumla

Oppositionen anmäler beslut

1:17 min

Kumla kommun har antagit en vision om att år 2025 vara 25 000 invånare. I dag är man drygt 20 500. FFör att nå dit har kommunstyrelsens arbetsutskott, ksau, beslutat att anställa en projektledare på halvtid. Något som oppositionen motsätter sig och anmält beslutet till förvaltningsrätten.

Anledningen till att oppositionen valt att anmäla beslutet att tillsätta en projektledare för att uppnå visionen 25 000 invånare år 2025 bottnar i att de inte anser att ksau har tillräckligt med mandat för att fatta ett sådant beslut.

Istället menar de att ärendet borde ha passerat kommunstyrelsen och även kommunfullmäktige, så att fler kan få chans att tycka till.

Moderate oppositionsrådet Mats Hellgren säger till P4 Örebro att kostnaden för projektledartjänsten motsvarar kostnaden för två stycken speciallärare under ett år.

– Vi anser att de här pengarna borde användas på bättre sätt. Att tillsätta en projektledare är inte ett bra beslut. Vi har redan en projektledare som fungerar utmärkt när det handlar om sådana här frågor och det är vår kommundirektör, säger Mats Hellgren.

Socialdemokraten tillika kommunstyrelsens ordförande, Lennart Eriksson, försvarar dock beslutet om projektledartjänsten.

– Ja, om oppositionen inte är nöjda med det här beslutet är det deras bekymmer, menar han.

Hur det nu blir, efter att oppositionen gjort en anmälan till förvaltningsrätten, där förhoppningen är att beslutet ska upphävas, vet inte Eriksson.

– Just den juridiska biten kan jag inte så bra. Men vi får se vad som händer. Vi har tagit ett beslut i ksau om att vi ska ha en projektledare och det bli Lars Hallbergson. Den ekonomiska delen kommer vi att fatta beslut om i fullmäktige.

Lars Hallbergson arbetar sedan tidigare inom Kumla kommun med ett antal projekt och han har även ett förflutet som vd för Kumlabostäder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista