Örebro

Europavägen går genom känsligt område

Just nu pågår ett arbete på Europavägen genom Örebro för att skydda vattentäkten i Skråmsta. I påskas skedde en olycka med dieselutsläpp i närheten. Olyckan illustrerar hur känsligt det är med Europavägarna i Örebro som skär genom det område där Örebroarnas dricksvatten renas.

– Vi satte in skyddsarbete och grävde bort den jord som förorenats av diesel och vi har inte kunnat se någon påverkan på vattnet, säger Lars Ferbe, som är chef på vattenverket.

Det arbete som pågår nu och delvis påverkar trafiken är planerat sedan länge. För knappt 13 miljoner ska Trafikverket sätta upp nya vägräcken, bygga kantsten och se till att det som släpps ut på vägen inte går ned i marken.

Lars Ferbe tycker att det är bra att det görs ett grundskydd men att man kunde ha gjort mera.

– Man kunde ha gjort mera för att hindra utsläpp i mittremsan, säger han.

Det är väghållaren, som ska svara för det skydd som krävs i ett sådant här område, i det här fallet Trafikverket. Helen Bernell arbetar med miljöinvesteringar där.

– Vi har förhandlat länge om det här och jag tycker att vi kommit fram till en bra lösning. När man gör en sådan här satsning tar man hänsyn till hur många som försörjs av vattentäkten och vilka skador det kan bli vid en olycka. Samtidigt måste man ha ett samhällsekonomiskt perspektiv, som kan motivera de insatser som görs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista