Örebro airport. Foto:Sandra Nielsen/Sveriges Radio Örebro.
Örebro län

Oense om flygplatsen

1:41 min

På tisdag ska landstingsfullmäktige i Örebro län fatta beslut om ett förändrat ägande av flygplatsen. I beslutet ligger också en utbyggnad av landningsbanan för att stärka konkurrenskraften, men det innebär ökade förluster, vilket ogillas av miljöpartiets Mats Gunnarsson.

--När utredningen lades fram dök det också upp en massa investeringar, som kommer att ta pengar från vården i landstinget, säger han.

I beslutsunderlaget finns ett investeringsbehov på sammanlagt 190 miljoner kronor de närmaste sju åren. Det handlar om byggnader, ökad säkerhet, höjt flygledartorn och den tyngsta delen, en förlängd landingsbana.

– När det handlar om riktigt långväga transporter, kan flygplanen inte starta med fulltank och full last, det är banan för kort för och det har betydelse när operatörerna ska välja flygplats, säger flygplatsens VD Mikael Smedberg.

Den här förlängningen av banan skulle kosta 70 miljoner kronor och bidra till att förlusterna för flygplatsbolaget väntas öka från dagens 16 miljoner kronor till 25 miljoner från 2014. De här förlusterna ska främst Örebro kommun och landstinget dela på, men även minoritetsägarna Kumla och Karlskoga får betala en slant.

Det har varit svårt att öka flygtransporterna, godsmängden som transporterats med flyg har varit ganska konstant hela 2000- talet.

Men Mikael Smedberg menar att man måste satsa för att något ska hända.

--Det här ger rätt signaler för framtiden, menar han.

Men Mats Gunnarsson menar att om det hade funnits en framtida lönsamhet, så borde det redan ha lockat andra privata aktörer.

Även folkpartiet har reserverat sig mot majoritetens förslag till ny ägarform, men de vill att landstinget ensamt ska vara huvudägare med enbart Örebro kommun som minoritetsägare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista