1 av 2
Örebro flygplats. Foto: Fredrik Persson/Scanpix
2 av 2
Landstingsrådet och Socialdemokraten Jonas Karlsson. Foto: Pontus Kinnander / Sveriges Radio Örebro

Försvarar mer skattepengar till flyget

1:29 min

Landstingsrådet Jonas Karlsson försvarar nu storsatsningen på Örebro flygplats. Landstinget och de andra ägarna ska de kommande åren satsa 190 miljoner på flygplatsen.

I morse berättade vi om Miljöpartiets Mats Gunnarsson som ställer sig kritisk till planerna på en satsning på flygplatsen.

Mats Gunnarsson tycker att det blir för dyrt och att man kommer att konkurera om skattepengar med till exempel sjukvården då flygplatsen till viss del kommer ligga under landstinget.

En förlängning av landningsbanan gör dessutom att underskottet som flygplatsen gör per år riskerar att öka. Idag har Örebro flygplats ett underskott på 16 miljoner kronor per år men i och med satsningen, eller som Jonas Karlsson säger, investeringen, så kommer underskottet att stiga till 25 miljoner kronor.

– Jag tror att en utveckling av flygplatsen är nödvändig, den är nödvändig för näringslivet och den är nödvändig för att flygplatsen ska få förutsättningar att stå på egna ben framöver, säger Jonas Karlsson.

Men företagen i länet väljer bort Örebro flygplats när de ska ut och resa. Enligt en undersökning av Handelskammaren så lägger företagen i länet 200 miljoner kronor på flygresor om året, men bara någon procent av dessa går från Örebro flygplats. Hela 86 procent av företagen väljer istället att resa från Arlanda.

– Om inte den produkt som erbjuds är tillräckligt bra då blir det en negativ spiral, då minskar resandet och det blir ännu sämre förutsättningar för våra resande. Och det är klart att vi måste klara av att vända den utvecklingen, säger Jonas Karlsson.

Reporter: Pontus Kinnander

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista