Måns Uggla, fackordförande för journalisterna på Nerikes Allehanda i Örebro. Foto: Jaber Fawaz
Örebro

29 tjänster bort när NA sparar

"Det kommer märkas"
1:39 min

Ett trettiotal tjänster försvinner när Nerikes Allehandas ägare Promedia ska spara och se över sina kostnader. Det står klart efter att ledningen idag har informerat fack och personal om hur besparingar på 100 miljoner kronor ska fördelas inom koncernen.

Måns Uggla, ordförande i Nerikes Allehandas journalistklubb säger att personalen har väntat på beskedet under lång tid, att det varit många spekulationer och när svaret nu kommer svart på vitt blir det ändå en obehaglig överraskning.

--Det påverkar många av våra arbetskamrater. Att ta bort 29 personer kommer att kräva en omorganisation och besparingarna kommer att märkas, både för personal och för läsare, säger Måns Uggla.

En tuff marknad för tidningsbranschen är orsaken till sparkraven säger tidningschef Katarina Ekspong på Nerikes Allehanda. 29 tjänster ska nu bort innan årskiftet. En majoritet av dem på journalistsidan och det på en redaktion med drygt 90 tjänster idag.

Exakt hur den nya organisationen för Nerikes Allehanda ska se ut är oklart men det som kan göras centralt med hjälp av ny teknik ska plockas bort från NA. Istället ska tidningen ägna sig åt det lokala och redaktionerna ute i länet är fortsatt viktiga, säger Katarina Ekspong.

--Vi kommer definitiv se till att finns god lokal journalistik ute i länet. Vi är en läns- och regionaltidning och det tänker vi fortsätta vara, säger tidningschef Katarina Ekspong på NA.

De 29 tjänsterna som försvinner finns på Nerikes Allehanda och Motala tidning i Örebroregionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".