Chefen för ordningspolisen Mats Scherp Foto:Gabriel Stenström/ Sveriges Radio Örebro.
Örebro

Alkohol i parker bötfälls inte

1:35 min

Det är just nu tillåtet att dricka alkohol på offentlig plats i Örebro. Ett otydligt regelverk har gjort att dom lokala ordningsföreskrifterna inte gäller den här försommaren. Chefen för ordningspolisen i Örebro Mats Scherp ser problem.

- Dels har vi sett en del personer som har stått och druckit rent provokativt framför polispatruller, dels har vi också sett att alkoholmissbrukarna har betydligt mer öl och sprit med sig jämfört med tidigare, berättar Mats Scherp.

Eftersom förbudet mot att dricka alkohol på gatorna i centrala Örebro just nu inte gäller, så kan polisen inte heller hälla ut den alkohol som man hittar.

Som vi berättade i morse tycker polisen i Örebro att det är viktigt att kunna ingripa mot vuxna som dricker alkohol på allmän plats - trots att många struntar i att betala sina böter. Att polisen just nu inte kan skriva ut några böter i Örebro beror faktiskt på att reglerna i Karlskoga ändrades i vintras.

De nya reglerna där stoppades nämligen av Länsstyrelsen eftersom kommunen satte för vaga gränser om var förbudet skulle gälla. Då insåg Örebro kommun att deras regler hade samma vaga formulering.

I väntan på tydligare regler tvingades polisen sluta skriva ut böter. Men i nästa vecka väntas politikerna i Örebro klubba nya regler, som återigen gör det förbjudet att dricka alkohol på gator och torg i centrala Örebro.

Det är mycket efterlängtat av Mats Scherp på ordningspolisen för han och hans kollegor inte är nöjda med hur det är just nu.

- Det blir ingen trevlig miljö i city när folk går och dricker hur som helst, säger Mats Scherp, chef för ordningspolisen i Örebro

Kommunfullmäktige väntas den 20 juni åter göra det förbjudet att dricka alkohol på gatorna i centrala Örebro

Reporter Gabriel Stenström

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista