Kumla

Missnöje med löner skapar lärarbrist

1:51 min

Antalet lediga lärarjobb har mer än fördubblats i Kumla kommun det senaste året, enligt statistik från arbetsförmedlingen. Samma trend gäller i hela landet och det är oroande enligt lärarförbundet. I Kumla kommun finns det nu över 60 lediga lärartjänster, ovanligt många, enligt Per Hellström på lärarförbundet.

– Det är många som har lämnat nu och framför allt är det en grupp utav grundskolelärare som har lämnat. Och då handlar det om dom som har jobbat mellan sex till tolv år, den gruppen är djupt missnöjda med sitt löne läge, säger Per Hellström.

De här lärarna har sökt och fått jobb i andra kommuner där de också har fått högre lön än i Kumla och Per berättar att lönehöjningen för dessa är mellan ett tusen och tre tusen kronor. Han tycker att det är rätt av dem att röra på sig, men tycker att det är synd för att så mycket kompetens går förlorad i kommunen.

Statistik från Arbetsförmedlingen visar att antalet lediga tjänster inom läraryrket ökat med cirka tusen tjänster. Det tycker Lärarförbundet är oroande med tanke på att Sverige står inför en nationell lärarkris.

Kumla kommun toppar länets kommuner när det gäller den procentuella ökningen av lediga lärartjänster som är mer än en fördubbling av förra årets tjänster.

Rörlighet inom yrket, ökad behov av lärare när kumla kommun växer, är några förklaringar till ökningen, menar Mait Waldero är barn- och utbildningschef. Men även löneläget kan vara en orsak menar hon.

– Generellt sett så ligger inte Kumla lägre än andra kommuner i Örebro Län, men vissa lärarkategorier är det så. Det är något vi får titta över, säger Mait.

De hoppas på att kunna fylla de här tjänsterna med behörig personal, men att de kommer att anställa obehörig- och visstidspersonal om de blir tvungna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista