Arkivbild: Vårdpersonal kör sjuksäng. Foto Erik G Svensson/Scanpix
örebro län

Faktura bara när vården är akut

1:28 min

Det är bara vid akutfall som patienter kan betala med faktura när de åker sjuktransport. Det säger ansvariga på länstrafiken efter reaktioner på att vissa fordon saknas kortläsare och chauffören kräver kontanter.

– Är det en akut resa, alltså till en akut- eller jourmottagning, ser vi alltid till att kunden kommer dit och det är i dom fallen vi kan fakturera i efterhand, säger Elisabeth Bystedt, områdeschef inom länstrafiken i Örebro.

Om man har en beställd resa så har man beställt den dagen innan man ska resa och då får kunden all den information den behöver, enligt Elisabeth Bystedt. Hon säger även att ska man kunna bli fakturerad om man inte har kontanter till sjukresan men bara om man ska åka till en akut- eller jourmottagning.

Det som irriterar kunder och chaufförer är att det finns fordon det bara går att betala med kontanter i. Och i ett av fallen fick chauffören ta pengar ur egen ficka, då kunden faktiskt inte fått information om att hen var tvungen att betala kontant för resan, dagen efter fick han tillbaka pengarna av kunden.

Enligt Elisabet Bystedt så ska kunden alltid få komma till vården.

– Självklart! Om kunden måste till vård så kommer den till vård. Det gör den ju självklart också om det är en planerad resa, men då har vi ju möjlighet att informera mer och berätta om vad som gäller.

Men enligt flera personer som åkt sjukresor så har de inte blivit informerade om att man bara kan betala kontant. Elisabeth Bystedt har tagit del av den kritiken och säger att om det har brustit i informationen, så beklagar hon det verkligen.

Om man nu är sjuk och ska till sjukhuset på en vanlig kontroll, blir man nekad att åka med då?

– Ja, man ska ha kontanter till att betala chauffören när resan startar, säger Elisabet Bystedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista