Svanbåt i Nora. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.
Örebro län

Sämre campingsäsong än vanligt

Årets campingsäsong har varit ganska dålig, det visar en rundringning som vi har gjort. Många campingplatser i länet har färre besökare än förra året.

En av dem som drabbats av det regniga vädret är Ingrid Sköld, som arrenderar Trängbo Camping i Nora, för tolfte året i rad. Hittills har det gått bättre och bättre för varje år, men nu har den trenden brutits...

– Detta år kommer nog bli första gången som vi har en sänkning, om inte vädret vänder, men då får det vända fort om vi ska hinna i kapp nu. Framförallt är det badgästerna som uteblir, säger Ingrid Sköld.

Att inte badgästerna dyker upp påverkar kioskförsäljningen. Framförallt är det glassen som får stanna kvar i kioskens frys, berättar Ingrid Sköld på Trängbo Camping.

Och hon är inte ensam om problemet. Yvonne Boström på Tisarstrands camping i Hallsbergs kommun säger att det är stor skillnad mot förra året. Det är inte så många på badstranden i år.

Till Lunedets Camping i Karlskoga hittar holländarna och tyskarna, som bokat i förväg, men de svenska campinggästerna är mer väderberoende. Men till Sörälgens Camping i Hällefors kommun har det blivit sämre med utländska gäster, och där brukar hälften av gästerna komma från andra länder.

Sen finns det campingplatser som inte märker nån skillnad, folk kommer trots vädret. En som struntar i de mörka molnen på himlen är Eva Eggesjö Abrahamsson i Kolsva, som kopplat på husvagnen och tagit med kompisen på en tur till Nora.

– Jag är optimist. Det blir nog bättre. Solen lyste ända från Kolsva och hit, så vi räknar väl med att det ska bli badväder någon dag kanske.

Är du väderberoende?

– Nej, inte särskilt. Inte när man åker såhär, då kan man ju sitta inne och göra annat, så det gör inte så mycket, säger Eva Eggesjö Abrahamsson.

Ingrid Sköld på Trängbo Camping har fått stänga av ett tiotal campingplatser eftersom det är för blött i marken. Många väljer att bo i stuga i stället för att tälta eller bo i husvagn i år.

– Alla tycker ju att det är jobbigt att det är såhär blött, men ändå är de flesta campare vid mycket gott mod.

Ett tåligt släkte?

– Ja, det brukar man ju säga och det stämmer, säger Inger Sköld på Trängbo Camping i Nora.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista