Vindkraftverk. Foto: Trons/Scanpix
askersund

Hoppade fallskärm från vindkraftverk

1:28 min

Polisen har fått in en anmälan om olaga intrång i ett vindkraftverk i Askersunds kommun. Det misstänks att fyra personer har tagit sig in och hoppat fallskärm från vindkraftsverkets topp.

Peter Trygg, Affärsområdeschef på Göteborgs energi som äger vindkraftverket i Askersund säger att det finns rutiner kring säkerheten på vindkraftverken.

– Det är ordentlig låsanordning på dem och enligt rutinerna ska det framgå klart och tydligt att obehöriga inte äger tillträde till dem.

Att hoppa från en hög höjd med en fallskärm som enda säkerhet kallas för base jump. En snabb sökning på Internet visar att kreativiteten bland utövarna är stor när det kommer till att hitta höga höjder att hopp från. 

Enligt internet skedde det första hoppet från ett vindkraftverk i Sverige för ett par år sedan. Men enligt Peter Trygg är detta första gången det inträffat på någon av deras vindkraftverk. Och att ha detta som fritidssysselsättning är farligt, menar han.

– Ja, de är ju hundra meter höga. Vindkraftverket var dessutom igång, det är förenat med livsfara, sade Peter Trygg, Affärsområdeschef på Göteborgs energi som äger vindkraftverket.

Göteborgs energi ska nu se över sina rutiner om man kan skärpa säkerheten ytterligare kring vindkraftverken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista