Örebro län - Sörmland

Sexdömd läkare kan mista legitimation

Den läkare som dömts till fängelse för en rad sexuella övergrepp mot patienter i bland annat Örebro är på jakt efter nya läkarjobb. Det har Socialstyrelsen upptäckt efter att ett bemanningsföretag hört av sig till myndigheten.

Nu vill Socialstyrelsen att läkarens legitimation återkallas så snabbt som möjligt. Beslutet tas av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, och Socialstyrelsen har skrivit till nämnden för att få den att snabba på beslutsprocessen.

Eskilstuna tingsrätt dömde läkaren till fängelse i maj i år, men läkaren har överklagat domen och sitter inte häktad. Trots att rättsprocessen inte är klar tycker Socialstyrelsen att det är säkrast att återkalla hans legitimation redan nu.

Läkaren dömdes till två års fängelse för sexuellt ofredande mot ett tiotal patienter i samband med undersökningssituationer på vårdcentraler i Eskilstuna, Vingåker, Örebro och Arboga och vid hembesök.

Kvinnorna har vittnat om att han bad dem att klä av sig, trots att det inte var medicinskt befogat, och sedan antastade dem sexuellt på olika sätt. Läkaren stängdes av från sin tjänst vid en vårdcentral i Eskilstuna i samband med att han greps i januari 2011.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista