Livsmedelsbutik. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
örebro

Företagare gillar livsmedelsrapporter på nätet

1:43 min

De livsmedelsrapporter, som publiceras på Örebro kommuns hemsida är egentligen till för konsumenterna, men det visar sig lite överraskande att även de företag som kontrolleras ofta är positiva. En bieffekt är att publiceringen på hemsidan gör de enklare för företagare, som inte har svenska som förstaspråk.

Mehmed Serif driver Matbutiken på Storgatan i Örebro. När han har haft besök från Miljökontoret och rapporten från besöket läggs ut på hemsidan kan han också automatiskt få den översatt till turkiska.

– Det är bra både för oss och kunderna, säger han.

Kristian Hellström, som är miljö- och hälsoskyddsingenjör på Örebro kommun, tycker att det här är en positiv bieffekt av att livsmedelsrapporterna publiceras på nätet.

– Har man problem med svenskan och det dessutom handlar om en byråkratisk rapport är det ganska enkelt att klicka över den till ett annat språk, säger han.

I stället för att göra i olika poängsystem eller symboler efter inspektionerna har man i Örebro valt att publicera den text miljöinspektörerna skriver. Då rensas automatiskt personuppgifter och annat som det är problem att publicera.

– Publiceringarna har varit positiva, både för allmänheten och företagarna. Företagen ser snabbt vad vi rapporterar och de kan också se hur det gått för andra företag. Att läsa andra rapporter är också lärorikt, säger Kristian Hellström.

I höst ska publiceringen av miljörapporteringen utvärderas. Tanken från början var att ge konsumenterna ett redskap. Men kanske är det som konsumenten Emelie Landström om hon brukar kolla de här rapporterna:

– Jag litar på att dom flesta sköter sig. Går man in och läser rapporterna blir man bara avskräckt, även om anmärkningarna för det mesta handlar om mindre saker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista