Leif Lexon,chef för ungdomsgruppens utredningsverksamhet. Foto: Pontus Kinnander/Sveriges Radio Örebro
Örebro

Ungdomsbrottsligheten minskar

1:35 min

Anmälda ungdomsbrott har minskat i Örebro under de senaste åren och det är en lugn sommar på ungdomssidan för polisen. Leif Lexon är chef för ungdomsgruppens utredningsverksamhet på polisen i Örebro och han menar att de sett en nedåtgående trend på inkomna ungdomsärenden de senaste fyra åren.

För tillfället så jobbar inte ungdomsgruppens utredningsverksamhet med några grova brott.

– Det har inte vart den rusningen som man kanske kan tänka sig att det är på sommaren, säger Leif Lexon.

Vad detta kan bero på är svårt svara på. Leif Lexon nämner en satsning under försommaren mot alkoholdrickande, där man i större utsträckning beslagtog alkohol från minderåriga.

Men han säger också att vädret kan ha haft en positiv inverkan.

– Som sommaren har sett ut hittills så har ju regnet varit dominerande och inte solen och det kan ju också vara en inverkan på att ungdomar inte vistas ute, säger Leif Lexon.

Och även fältassistenterna i Örebro kommun tycker att det är en lugn sommar. Yusuf Abdow är en av fältassistenterna och han menar att en av anledningarna kan vara att många fått sommarjobb.

Men trots att det ser lugnt ut nu så menar Leif Lexon att mot skolstarter och efter semestrar så ökar ungdomsbrottsligheten igen.

– När skolan startar så vet vi att inkomna brott ökar, men just för tillfället så ser det lugnt ut.

Reporter
Pontus Kinnander
pontus.kinnander@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista