Göran Carlsson Park-Ingenjör på Örebro kommun visar sjuka almar. Foto: Jaber Fawaz/Sveriges Radio Örebro
Örebro

Almar sågas ned

1:08 min

Allt fler almar i Örebro är drabbade av almsjuka och måste avverkas. Och nu på måndag börjar kommunen ta ner träden längs Hertig Karls allé.

– Det är en svampsjukdom som angriper trädet, och den sprids av en liten insekt som heter almsplintborren, det slutar med att trädet visnar och dör, säger Göran Carlsson park-ingenjör på tekniska förvaltningen i Örebro kommun.

De första fallen av almsjukan upptäcktes i Sverige på 50-talet. Idag vet man mer om den svampsjukdom som blockerar vattentransporten i träden så de vissnar och dör. Men fortfarande finns det inget botmedel.

Längst Hertig Karl allé i Örebro är det totalt 35 smittade almar som man nu ska ta bort, men frågan är varför det är så bråttom när träden fortfarande är gröna och vackra.

– Så fort vi ser en alm som är drabbad så tar vi bort den, för förutom insekten, så är det också så att sjukdomen sprids genom rötterna, blir ett träd sjukt så är det lätt att de andra kan bli smittade, säger Göran Carlsson.

Vad kommer ni att göra efter att ha tagit bort träden?

– Vi kommer att ersätta träden, men med vilken art har vi inte bestämt än, säger Göran Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista