Dennis Johansson. Foto: Pontus Kinnander/Sveriges Radio Örebro
Örebro län

Stress i vården - saknar sjuksköterskor

1:30 min

Arbetsbelastningen är hög bland sjuksköterskor på länets sjukhus. En av anledningarna är att det inte finns mer personal att ta in. Det är både vårdförbundet och arbetsgivare överens om.

I semestertider går inte arbetet på avdelningarna lika smidigt och trycket blir högt på den ordinarie personalen.

Inför sommaren så var vårdförbundet oroligt att det inte verkade anställas nog med personal för att kunna täcka upp luckorna i semestertider. Enligt Carin Nordén Persson så har det blivit precis som man befarade.

Hon menar att läget är detsamma på Universitetssjukhuset i Örebro, Lindesbergs Lassarett och Karlskoga Lassarett och att trycket är så högt att personalen knappt hinner med att ta raster.

– Man klarar inte av det när topparna blir en vardag, när man blir stressad av att man inte har överbeläggningar eller att man inte springer, Carin Nordén Persson.

Dennis Johansson som tjänstgör som personalchef på landstinget håller med om att trycket ökar på den ordinarie personalen under sommaren.

Men han säger också att han är nöjd med hur rekryteringen gick till och att han med en del av facit i hand inte ser vad man kunnat gjort annorlunda.

– De sköterskor som finns tillgängliga de anställs, och sedan finns det inte några fler och väntar, säger Dennis Johansson.

Reporter
Pontus Kinnander
pontus.kinnander@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista