1 av 6
Rälsbuss vid Nora Station. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.
2 av 6
Holländsk familj på semester i Nora. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio Örebro.
3 av 6
Idyll i Nora. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.
4 av 6
Strandpromenaden i Nora. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.
5 av 6
Den här damen från Skåne trivs bra på Trängbo Camping i Nora. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.
6 av 6
Systrarna Elisabeth och Carolina Orvet är uppvuxna i Nora och vill visa barnen staden. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.
Nora

Turister sviker inte trots regn

1:36 min

Sommarens väder med mycket regn fungerar bra för turiststaden Nora, det visar besökssiffrorna för juni månad.

Många vill åka rälsbuss och ångtåg, och promenera i de gamla gränderna. Men glassförsäljningen är inte på topp, det säger Anders Kadesjö på Noraglass.

– Det går helt okej. Det är klart, man ska inte förneka att juni som var den regnigaste på hundra år, det var inte den bästa glassförsäljningen på hundra år heller. Vädret och glassförsäljningen hänger ihop, säger Anders Kadesjö.

Men juli månad har gått bättre. Hyfsat fint väder, utan hetta, är perfekt väder för utflykter. Då lägger sig inte folk på badstranden utan vill se sig omkring, säger Anders Kadesjö på Noraglass. Regnet hänger i luften men utanför glasskiosken är det mycket folk. En familj har rest från Skinnskatteberg för att prova Anders glass för första gången.

– Det känner vi nog till sedan länge, att man åker till Nora och köper glass. Vi vandrar runt lite och tittar i butiker och passar på att ta det lugnt.

En annan familj kommer från Holland. De tycker att Nora är en fin trästad med mycket kultur.

Enligt Turistbyrån i Nora så var antalet besökare i juni nästan exakt lika många som i juni förra året. Trots allt regn. Och Bosse Seijmer som kör rälsbuss till och från Nora tycker att vädret är fantastiskt.

– Ja, det här är nog perfekt väder. Ingen vågar gå och lägga sig på en badstrand, för vädret är så opålitligt. Då gör man heller något som slutar med en kaffetår i Järle eller ett gruvbesök i Pershyttan, och däremellan har man tak över huvudet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista