Mikael Nyqvist, chef på roteln för brott mot barn hos Örebropolisen. Foto:Pontus Kinnander/Sveriges Radio Örebro.
Örebro län

Anmälda brott mot barn ökar

1:32 min

Brott mot barn har ökat i Örebro under de senaste åren. Det kan handla om allt ifrån sexualbrott till olaga hot mot barn som är under 15 år. Men polisens begränsade resurser gör att utredningarna drar ut på tiden.

– Det är en trend som verkar hålla i sig, säger Mikael Nyqvist som är chef på roteln för brott mot barn på polisen i Örebro.

Ser man till perioden från första januari till och med mitten av juli i år jämfört med samma period förra året ökar ärendena med 18 procent.

Ärenden betyder anmälningar som kommer in till polisen och ett ärende kan i sin tur innehålla flera olika brott och som kan ha flera olika misstänka.

Antalet brott ökar ännu mer på roteln för brott mot barn hos polisen i Örebro. Där ser polisen en ökningen på nästan 30 procent och även förra året såg man en tydlig ökning.

– Brotten från 2010 till 2011 ökade med 15 procent på helårsbasis, säger Mikael Nyqvist.

Men man ser inte samma typ av ökning på på resurserna på roteln för brott mot barn. I takt med att brotten har ökat så menar Mikael Nyqvist att roteln har fått mer personal, men enligt honom inte tillräckligt fort.

Även om han inte tror att man skulle klara upp fler brott om man skulle få in mer personal är han säker på att arbetet skulle gå snabbare.

– Det är svårt för vi ligger efter med resurser hela tiden och det är inte så många poliser som vill jobba med det här, säger Mikael Nyqvist.

Repoter
Pontus Kinnander
ponyus.kinnander@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista