Norrbyås kyrka. Foto:Valdemar Andersson/SR Örebro
Örebro län

Tvingas betala för att inte anlita prästen

1:40 min

Hur mycket skatt man än betalat till Svenska kyrkan, så kostar det pengar om man vill bli begravd av någon annan än en präst i svenska kyrkan. Det här har väckt diskussioner i Östernärke.

Där fick ett dödsbo betala 5 100 kronor när man ville ha en frikyrkopastor som begravningsförrättare istället för svenska kyrkans präst.

– Enligt den svenska kyrkoordningen är det bara en av biskop vigd präst, som får förrätta begravningsgudstjänst i Svenska kyrkan, säger Brita Wennsten är kyrkoherde i Stora Mellösa pastorat, som omfattar Stora Mellösa samt Gällersta-Norrbyås församlingar.

Vill man inte följa kyrkoordningen kostar det pengar

I Norrbyås kyrka begravdes nyligen en person, som under ett långt liv varit med både i Svenska kyrkan och i en frikyrkoförsamling. Den avlidnas önskemål var att bli begravd i Svenska kyrkan men av samfundets pastor. Men då kostade det 5 100 kronor. Brita Wennsten tycker inte att det är en enkel fråga

– Det är en balansgång. Vi vill självklart ha god service till medlemmarna i Svenska kyrkan, men samtidigt måste vi värna vår verksamhet och vår profil, säger hon.

Det är de olika pastoraten som kan besluta om vilka avgifter som ska tas ut och Brita Wennsten säger att hon kommer att ta upp en diskussion med sina förtroendevalda om den här frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista