Daniel Bergdahl, vattenvårdshandläggare på Länsstyrelsen. Foto:Mårten Rapp.
Örebro

Övergödning i Lången

1:27 min

Sjön Lången i norra Örebro har problem med övergödning och det orsakar låga vattennivåer i Lillån och kan påverka djurlivet. Länsstyrelsen planerar nu att göra insatser för att förbättra sjöns situation.

– Utloppet av sjön växer igen och det hindrar vatten från att ta sig ut i Lillån. Det har vi sett förut men det blir värre för varje år, säger Daniel Bergdahl, vattenvårdshandläggare på Länsstyrelsen

Övergödningen i Lången beror främst på att många näringsämnen kommer ut i sjön från sommarstugornas avlopp eller från jordbruket i trakten.
När utloppen växer igen minskar vattennivån till Lillån, det kan också påverka rovfiskar och badplatser negativt.

Daniel Bergdahl hoppas att länsstyrelsen ska ta tag i problemen så snart som möjligt.

– Förhoppningsvis i slutet av det här året eller i början av nästa kan vi börja arbetet. Man börjar med att inventera enskilda avlopp och se vilka jordbruksområden som läcker näringsämnen. Sedan måste man inventera vattenföringsproblem, om det finns bäver i området som kan hindra vattnet. I en åtgärdsplan blir det mer konkret vad man gör, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista