Badar i bubbelpool. Arkivbild: Bertil Ericson/Scanpix

Bubbelpooler kan vara bakteriehärdar

0:44 min

En sån här sommar när det inte är något vidare badväder är privata bubbelpooler mycket populära. Men Smittskyddsinstitutet varnar nu för att det till och med kan bli mer bakterier i bubbelpooler än i stillastående vatten.

- Det är viktigt att rengöra med klor eller desinfektion, eftersom vi hoppar ner i bubbelpoolerna med bakterier på kroppen, och även drar med jordbakterier däri kanske, säger Görel Allestam biomedicinsk analytiker Smittskyddsinstitutet.

Bubbelpooler är särskilt svåra att hålla rena eftersom bakterier frodas då det finns många slangar och teknik under poolen för att det ska bli luftbubblor. Det är också hög temperatur i dem och bakterierna trivs.

- Det måste då vara en bra genomspolning med klor och desinfektionsmedel, för när vattnet står still i slangarna byggs bakterierna på, säger Görel Allestam Smittskyddsinstitutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista