1 av 2
Sanjin Kljucanin skissar på en ny tatuering. Foto: Jaber Fawaz/Sveriges Radio Örebro
2 av 2
Hans Fredlund Smittskyddsläkare på USÖ. Foto: Jaber Fawaz/Sveriges Radio Örebro
Örebro

Risk vid tatueringar

1:40 min

Den som tatuerar sig löper risk att drabbas av sjukdomar. Enligt Socialstyrelsen, som just nu arbetar med rapporter från miljökontoren runt om i landet, har tatueringsstudion i de flesta kommuner i landet brister som kan drabba de som tatuerar sig.

– Det som utgör den största risken, är om utrustning inte är steriliserad. Gulsotsmitta, hepatiter, HIV är också en möjlighet, genom att det kan överföras med blodet om man inte har helt rena eller engångssaker som man jobbar med, säger Hans Fredlund smittskyddsläkare vid USÖ.

Efter att ha tatuerat sig utomlands omedveten om att nålarna inte var nya eller steriliserade, drabbades en örebroare av kronisk gulsot i år. I Sverige är hygienen i tatueringsstudion när det gäller just nålarna mycket bättre, men det finns ändå platser som smittskydsläkaren Hans Fredlund vid USÖ avråder ifrån.

– Tatuera dig inte hemma hos någon utan, använd dig av seriösa ställen som är väl synliga, säger Hans Fredlund.

Och en av de verksamheter som är synliga i Örebro är Wanted Tattoos där vi träffar Sanjin Kljucanin, han berättar att de ställen och de tatuerare som till exempel jobbar i hemmen och missköter hygienen, ger alla seriösa tatuerarna dåligt rykte.

Han berättar även att de har otroligt noga rutiner för att säkra hygien och kvalitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista