1 av 2
E-legitimation används ofta vid till exempel deklarationer. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
2 av 2
Hans Boskär, administrativt ansvarig på Kumla kommun. Foto: Mårten Rapp/Sveriges Radio Örebro
Kumla

Krångligt att lämna medborgarförslag

1:56 min

Att lämna medborgarförslag till Kumla kommun över internet är krångligt och svårt. Det tycker kumlabon Mats Ihrstedt som fick sitt förslag underkänt eftersom han saknar en så kallad e-legitimation.

Mats Ihrstedt tycker att det borde byggas ett naturgym vid Kvarntorpshögen för att Kumla kommuns invånare ska må bättre. Han skrev därför ett medborgarförslag via mejl.

Men för att frågan ska tas upp som ett medborgarförslag i kommunfullmäktige krävs en elektronisk signatur, något som Mats Ihrstedt inte har.

- Det tycker jag är lite löjligt, det har ju bara kommit in ett mejl angående detta. De borde ju kunna kontrollera genom att komplettera med frågor och kolla vart jag bor någonstans. De som inte har e-legitimation får ju problem, säger han.

Hans Boskär som är administrativt ansvarig på Kumla kommun säger att e-legitimation erbjuds som en service för dom som känner sig digitalt mogna och poängterar att alla signaturer är viktiga, oavsett om dom sker elektroniskt eller på papper.

- Man vill verifiera att det är rätt person som skrivit förslaget. Vi vet ju inte vem som är motparten om vi exempelvis skulle ringa, även om sannolikheten att pricka rätt är hög. Jag tror emellertid det är bra att personerna tar sig tiden att tänka över vad den kommunala apparaten ska sätta igång. Vi tar alla medborgarförslag på allvar, säger Hans Boskär.

Reporter
Mårten Rapp
marten.rapp@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista