1 av 2
Flodpärlsmusslor. Foto: Handout/Scanpix
2 av 2
Daniel Bergdahl, vattenvårdshandläggare på Länsstyrelsen. Foto:Mårten Rapp.
örebro län

Ska rädda hotad mussla

"Det är en viktig signalart"
1:39 min

Ett mångmiljonprojekt ska rädda den hotade Flodpärlmusslan i Skagersholmsån i Finnerödja. Det är ett projekt som Länsstyrelsen i Örebro tillsammans med sydnärkes miljöförvaltning dragit igång.

– Man har inte sett att de har lyckats reproducera sig på länge här, så det är mest gamla musslor. Så vi ska förbättra livsmiljön dels för flodpärlmusslan men också för öringen som flodpärlmusslan är beroende av. Vi ska också förbättra vattenkvaliteten, säger Daniel Bergdahl vattenvårdshandläggare på länsstyrelsen i Örebro.

Flodpärlmusslan sägs vara en uråldring som funnits sen dinosauriernas tid. Den är nog mest känd för sina pärlor som man tillverkade smycken av, men Idag är pärlfiske helt förbjudet för musslan är fredad sen 1994.

I Skagersholmsån som ligger i Laxå kommun beräknas det finnas omkring 3000 hotade exemplar av flodpärlmusslan. Men varför det är så viktigt att bevara arten.

– Det är en viktig signalart som visar på att de är en god livsmiljö för alla möjliga organismer i dess närhet, säger Daniel Bergdahl.

För att flodpärlmusslan ska kunna överleva krävs det rena och syrerika bottnar, strömmande vatten och gott om ädelfisk som till exempel öring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".