1 av 2
Foto: Anders Wiklund/FLT-PICA/Scanpix
2 av 2
Lia Ahonen. Foto: Pontus Kinnander/Sveriges Radio
örebro län

Värderingar motverkar sexualbrott

"Trenden ut som att det ökar"
1:42 min

Den senaste tiden har två sexualbrott där både offren och förövarna varit tonåringar uppmärksammats i Örebro. Dels den misstänkta våldtäkten på Gustavsviksbadet och dels 19-åringen från Örebro som åtalas misstänkt för flertalet våldtäkter de senaste fyra åren.

– Till synes så ser trenden ut som att det ökar, säger Lia Ahonen som är doktorand på Örebro universitet.

P4 Örebro har tidigare rapporterat om att brott mot barn i Örebro län har ökat. Och ibland dessa hittar man förstås unga som begår sexualbrott mot andra ungdomar som ofta är ännu yngre.

Lia Ahonen tror att allt handlande utgår ifrån en form av grundläggande moralutveckling vilket styr hur man väljer att följa samhällets regler och värderingar. Hon menar att det finns två delar av moralutvecklingen, dels socialisering och dels internalisering.

– Socialisering är att man vet vad som är rätt och fel. Man följer regler i skolan och hemma. Internalisering däremot är något som jag beslutar om själv. Jag väljer att följa lagar och regler för det känns bra för mig. Jag väljer att göra så, säger Lia Ahonen.

Men unga som begår brott väljer att gå en annan väg. De väljer att inte följa samhällets regler även fast de vet att dom finns. Och det kan enligt Lia Ahonen ha flera anledningar. Bland att så kan en stark relation med ens föräldrar betyda mycket.

– Ju starkare relation man har till sina föräldrar desto mer tar man med sig av deras normer och värderingar, säger Lia Ahonen.

Reporter
Pontus Kinnander
pontus.kinnander@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".