Bengt Blomberg vid den handikappanpassade skjutbanan. Foto:Jaber Fawaz/SR Örebro

Jägarexamen för alla

"Alla kan skjuta"
1:09 min

Från och med i år kommer människor med handikapp ha möjlighet att ta jägarexamen i länet. Det är Örebro jaktskytteklubb som anpassar banan för att göra det möjligt.

– På älgbanan har vi fått en höj och sänkbar hiss, så människor med rullstol hamnar i rätt höjd när de ska skjuta. I skogen kan man frakta sig runt på en fyrhjulsdriven motorcykel för att ta sig runt jägarexamensbanan. Vi känner att vi vill att alla människor med ett funktionshinder ska kunna utöva skytte, säger Bengt Blomberg ordförande för Örebro jaktskytteklubb.

Hela idén med att erbjuda människor som har ett handikapp jägarexamen, kom från en medlem i klubben som har en funktionsnedsättning. Så flera bidragsansökningar skickades till olika handikappsföreningar och organisationer för att klubben skulle ha råd att bland annat asfaltera och handikappsanpassa hela banan.

Under augusti beräknas arbetet vara helt klart, och i framtiden tänker sig ordföranden i Örebro jaktskytteklubb att banan kanske kan utvecklas ännu mer.

– På sikt så kanske till och med blinda ska kunna skjuta på luftgevärsbanan. Det finns så mycket hjälpmedel idag så att egentligen alla ska kunna göra saker utan att man behöver känna att man är begränsad av ett handikapp, säger Bengt Blomberg.

Reporter:Jaber Fawaz

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".